Nieuw in het assortiment: illbruck luchtdicht bouwen

nieuw_illbruck_web_lp_header

Ga aan de slag met illbruck: luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen heeft als doel alle ongewenste kieren en naden in een gebouw te dichten om ongecontroleerde luchtstromen te voorkomen. Luchtdicht bouwen draagt bij aan een energiezuinig gebouw. Heel simpel: Als we zorgen dat het huis zo min mogelijk warmte verliest, dan verbruiken we minder energie om het huis te verwarmen. Dus CO2 reductie.
 • nieuw_illbruck_web_lp10

  Illbruck FM330 Purschuim elastisch 880ml
  De perfecte purschuim voor luchtdicht bouwen. Dit schuim is bijzonder geschikt voor het afdichten en isoleren van intensief dynamische voegen, stelruimtes en aansluitingen. Door blijvende elasticiteit een duurzame luchtdichte afdichting.

 • nieuw_illbruck_web_lp11

  Illbruck Vliestape ME350 70mm 25m
  Deze volledig zelfklevende vliestape is uitermate geschikt om aansluitingen aan de binnenzijde van kozijnen op eenvoudige wijze luchtdicht af te sluiten.

 • nieuw_illbruck_web_lp9

  Illbruck Sprayprimer ME902 500ml
  Wordt toegepast als voorbehandeling van poreuze en zuigende ondergronden bij het aanbrengen van de ME350 vliestape.

 • nieuw_illbruck_web_lp7

  Illbruck Afdichtingscoating SP925 Wit 600ml
  Coating die specifiek is ontwikkeld om aansluitingen en oppervlakken lucht- en waterdicht af te werken. De lage viscositeit zorgt voor een prettige en precieze verwerking.

 • nieuw_illbruck_web_lp8

  Lijm- en kitpistool worsten MK5-H600
  MK5 H600 is een gesloten handpistool voor worsten tot 600 ml, geschikt voor de SP925 afdichtingscoating.

Wat zijn vijf redenen voor luchtdicht bouwen?

 • nieuw_illbruck_web_lp3

  Vermindering energieverlies
  Doordat er geen luchtlekken meer aanwezig zijn in de gebouwschil worden ongewenste luchtstromen voorkomen. De lucht die binnenkomt hoeft dus niet steeds opnieuw opgewarmd (winter) en afgekoeld (zomer) te worden, iets wat veel energie kost.

 • nieuw_illbruck_web_lp2

  Comfort
  Grote luchtlekken in de gevel kunnen comfortproblemen veroorzaken. Dit betekent concreet dat mensen last hebben van tocht. Door deze luchtlekken te dichten wordt tocht in het gebouw geminimaliseerd.

 • nieuw_illbruck_web_lp5

  Waterkerend


  Om een waterkerende uitwendige scheidingsconstructie te verkrijgen zijn correct uitgevoerde luchtdichtingen nodig. Door de ontstane infiltratie (door de zuigende werking), kan vocht diep in de constructie doordringen met lekkageverschijnselen tot gevolg.

 • nieuw_illbruck_web_lp4

  Voorkomt vochtproblemen door condensatie

  Wanneer de constructie niet luchtdicht is, stroomt vochtige binnenlucht de uitwendige scheidingsconstructie in. Op een koude ondergrond kan deze warme binnenlucht gaan condenseren. Dit leidt veelal tot schade en verminderd de levensduur van veel bouwelementen.

 • nieuw_illbruck_web_lp6

  Geluidwering


  Een gebrek aan luchtdichtheid kan leiden tot tegenvallende geluidwerende prestaties. Luchtlekken zorgen namelijk voor een verminderde geluidsisolatie, vooral in de hogere tonen.


Met de nieuwe iIllbruck producten voor luchtdicht bouwen zorg jij voor:

 • Verbeterd comfort door het minimaliseren van tocht en temperatuurverschillen
 • Heb je minder vochtproblemen en schimmelvorming door condensatie
 • Het voorkomen van infiltratie van regenwater
 • Betere geluidsisolatie

Bekijk alle Illbruck luchtdicht bouwen producten:

Wat zijn de luchtdichtheidsklassen volgens NEN 2687 en hun impact op BENG?

nieuw_illbruck_web_lp12

In de BENG-berekening wordt een waarde voor de luchtdichtheid gevraagd. De introductie van BENG als opvolger van de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) betekent een nieuwe stap op weg naar een energieneutrale nieuwbouw. De mate van luchtdichting, onderdeel van BENG 1, is daarom in de meeste gevallen een flink stuk beter/lager dan de Bouwbesluit-eis. Dit is o.a. reeds inzichtelijk gemaakt in de RVO-referentiewoningen.

Luchtdichtheidsklasse NEN 2687 kent 3 luchtdichtheidsklassen:

 • luchtdichtheidsklasse 1 (Bouwbesluit niveau)

 • luchtdichtheidsklasse 2 (Energiezuinig bouwen niveau).

 • luchtdichtheidsklasse 3 Geldt voor een nog betere kwaliteit. Deze luchtdichtheidsklasse 3 is nodig voor het Passiefhuisconcept en energieneutraal bouwen.