Gipsplaten kopen: Groot aanbod stucplaten

Er zijn resultaten

Gipsplaten zijn een ideale manier om in een mum van tijd een extra scheiding, zij het wand- of plafondscheiding, in een ruimte aan te brengen op een onderconstructie. Voor bijna iedere grote verbouwing zijn wel gipsplaten nodig. Wanneer je bijvoorbeeld een plafond gaat vervangen, zal je hiervoor ook gipsplaten gaan gebruiken. Sommige gipsplaten zijn uitermate geschikt voor vochtige ruimten, zoals badkamers, zwembaden, sauna's of laboratoria. Gipsvezelplaten zijn extra verstevigde platen doordat er glasvezels zijn toegevoegd aan de gipskern. Maar welke gipsplaat is nu geschikt voor jouw klus? Wij leggen het je uit!

Lees direct meer over:


Gipsplaten voor verschillende toepassingen

Voor iedere klus heb je een geschikte gipsplaat. Zo vind je bij Bouwmaat ook gipsplaten voor verschillende toepassingen. Een aantal voorbeelden:


Welk type gipsplaat heb ik nodig voor mijn klus?

Bij Bouwmaat vind je altijd de juiste gips plaat voor jouw klus. In ons assortiment gipsplaten vind je gipsplaten voor een wand, vloer en plafond. Daarnaast hebben wij ook gipsplaten die geschikt zijn voor de badkamer of een andere vochtige ruimte.

Gipsplaten zijn er in diverse soorten en maten. Welke gipsplaat je nodig hebt voor jouw klus, kies je op basis van het type gipsplaat.

 • Type A
  Dit zijn de standaard gipskartonplaten. Deze gipskartonplaten zijn geschikt voor basistoepassingen.
 • Type P
  Deze gipskartonplaten worden ook wel stucplaten of stuc gipsplaten genoemd. De zichtzijde van de plaat is namelijk geschikt om zonder voorbehandeling stukadoorgips op aan te brengen.
 • Type H
  Dit zijn geïmpregneerde gipskartonplaten met een vertraagde wateropname. Deze platen worden veel gebruikt voor klussen waarbij verminderde wateropname vereist is. De type H gipsplaten zijn over het algemeen te classificeren op basis van de waterabsorptie in H1, H2 en H3 platen.

Waar staat AK, RK, HRK of SKF voor bij gipsplaten?

Naast het type gipsplaat heb je ook nog verschillende langskantuitvoeringen bij gipsplaten. De langskantuitvoering wordt vaak aangeduid met bijvoorbeeld de afkorting AK of RK. Wij leggen je uit waar deze afkortingen voor staan. Voor welke langskantuitvoering je kiest, zegt met name iets over hoe de klus dient te worden afgewerkt.

 • AK
  AK staat voor afgeschuinde kant (kartonommanteld). Dit zijn de meest gebruikte gipsplaten en zijn zowel geschikt voor plafonds als wanden. Daarnaast zijn er ook 4xAK gipsplaten. Deze platen hebben vier afgeschuinde kanten.
 • RK
  RK staat voor gipsplaten met ronde kanten (kartonommanteld). Een voordeel van deze platen is dat de zichtbare ronde kanten niet afgewerkt hoeven te worden. De gipsplaten met ronde kanten zijn met name geschikt voor het plafond.

Bij Bouwmaat vind je naast AK en RK gipskartonplaten ook HRK en SFK gipskartonplaten. HRK staat voor halfronde kant (kartonommanteld). SFK staat voor snijkant facet (niet kartonommanteld).

Meer informatie over gispskartonplaten kun je vinden in het artikel Keuzegids gipskartonplaat.


Handige materialen bij deze klus

Ga jij aan de slag met gipsplaten? Dan heb je nog meer materialen nodig voor jouw klus. Naast isolatiemateriaal (Rockwool steenwol of glaswol). Deze producten ook nodig:

Toebehoren platen   Gipsplaatschroeven   Constructiepluggen
Gereedschap tbv gipsplaat   Gipsplatenvuller

Bij Bouwmaat vind je alles voor jouw klus onder één dak. Niet alleen voor gipsplaten ben je dus bij ons aan het juiste adres.


Greenboard, Diamond Board, Horizonboard, Drystar Board en Brio MW

Ook Greenboards, Diamondboards en andere platen vormen een prima beplating op een onderconstructie en vind je in het assortiment bij Bouwmaat.

Greenboard

Het Greenboard kenmerkt zich door een kern van gips, welke geïmpregneerd is met een waterafstotend middel en bovendien versterkt is door de toevoeging van glasvezels. Daardoor vertonen deze gipsplaten een vertraagde wateropname en een betere samenhang van de kern. De zijden en langskanten zijn voorzien van een goed hechtend speciaal karton, waardoor deze direct betegelbaar of anderszins af te werken zijn.

Diamond Board

De Diamond Board heeft een hogere gipsdichtheid dan een standaard gipskartonplaat. Daardoor is hij enorm stootvast, maar zorgt hij ook voor een betere geluidsisolatie, een hogere brandwerendheid én hij is toe te passen in natte ruimtes.

Horizonboard

Horizonboard heeft dezelfde kenmerken als een A-plaat. Het verschil: de langskanten én de kopse kanten zijn afgeschuind. Daardoor kun je met deze plaat ook de kopse naden wapenen en strak afwerken.

Drystar Board

Knauf Drystar Board is een innovatieve combinatie van een high-tech vlies en een speciale gipskern. Daardoor nemen deze platen zeer vertraagd water op en zijn de platen net zo bestand tegen schimmels als een cementplaat. De Drystar is dan ook ideaal voor natte ruimtes maar ook voor buitenplafonds.

Brio MW vloerelement

Brio MW vloerelementen zijn homogene, massieve gipsvezelplaten met rondom aangefreesde verbindingslippen met zeer nauwkeurige pasvorm. Daardoor ontstaat bij het monteren een zeer vlakke vloer met strakke naden. De Brio MW vloerelementen worden met name gebruikt als droge dekvloer ter egalisatie van oude vloeren en verbetering van de contactgeluidsisolatie.


Dikte en afmeting gipsplaat

In het assortiment van Bouwmaat vind je gipsplaten in diverse afmetingen en diktes. Zo vind je bij ons standaard maten gipsplaten, maar ook afwijkende maten. Of je nu op zoek bent naar een kleine gipsplaat of een grotere gipsplaat, bij Bouwmaat vind je het allemaal!

Gipsplaat dikte

Hoe dik zijn gipsplaten? Bij Bouwmaat vind je diverse diktes van gipsplaten. Je hebt dikke en dunne gipsplaten. De standaard gipskartonplaten hebben een dikte tussen de 9,5 mm en de 12,5 mm. De beschikbare diktes van de gipsplaten in het assortiment van Bouwmaat op een rij:

 • 9,5 mm
 • 10 mm
 • 12,5 mm
 • 28 mm

Lengte gipsplaten

Gipsplaten zijn er in verschillende lengtes of lengtematen. Zo vind je bij Bouwmaat zelfs gipsplaten langer dan 4 meter. De lengtes van de gipsplaten bij Bouwmaat:

 • 120 cm
 • 150 cm
 • 200 cm
 • 260 cm
 • 300 cm
 • 360 cm
 • 420 cm

Breedte gipsplaat

Daarnaast vind je bij Bouwmaat ook gipsplaten met verschillende breedtes. Hoe breed zijn gipsplaten bij Bouwmaat?

 • 40 cm
 • 60 cm
 • 90 cm
 • 100 cm
 • 120 cm

Gipsplaten afmetingen

Wij hebben alle beschikbare afmetingen van gipsplaten, inclusief dikte, in een handig overzicht gezet. Zo zie je snel of de gipsplaat maten die jij zoekt in ons assortiment zit.

Afmeting (cm)

Dikte (mm)

40x200

9,5

60x120

9,5

60x120

28

60x200

9,5

60x260

10

60x260

12,5

60x300

9,5

60x360

9,5

60x420

9,5

90x120

12,5

100x150

10

100x150

12,5

120x260

9,5

120x260

12,5

120x300

12,5

 


Prijs gipsplaten

Bij Bouwmaat vind je gipsplaten met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Uiteraard wil je goedkope gipsplaten voor jouw klus. Weten of de gipsplaat die jij nodig hebt in de aanbieding is? Bekijk dan de acties.


Wat is het verschil tussen een stucplaat en gipsplaat?

Gipsplaten en stucplaten worden vaak als hetzelfde gezien. Toch zijn er een aantal verschillen tussen gips- en stucplaten. Wij zetten de belangrijkste eigenschappen en overeenkomsten en verschillen voor je naast elkaar.

 

Gipsplaten

Stucplaten

Kern van de plaat

Gips

Gips

Buitenkant

Wit of grijs karton

Bruin karton

Toepassing

 • Wanden
 • Plafonds
 • Wanden
 • Plafonds

Brandwerend/geluidsisolerend

Ja

Ja

Te monteren op

 • Frame van hout
 • Metalen profielen
 • Frame van hout
 • Metalen profielen

Afstand rachelwerk

30 cm

40 cm

Stuken na installatie

Ja

Ja

Voorstrijkmiddel noodzakelijk

Ja

Nee

Direct af te werken met verf

Ja

Nee

 

Verschil in montage

Naast de bovengenoemde overeenkomsten en verschillen zit er ook een verschil in het monteren van gips- en stucplaten. Niet alleen dient er een afstand voor het rachelwerk van 30 cm aangehouden te worden bij gipsplaten en een afstand van 40 cm bij stucplaten. Ook dienen stucplaten haaks op de rachels te worden gezet en wordt er aangeraden om langs de naden een kleine kier aan te houden. Gipsplaten daarentegen laat je direct op elkaar aansluiten.

Nog een verschil in montage: bij stucplaten dienen de kopse kanten koud tegen elkaar aangebracht te worden. De stucplaten moeten in verspringend van elkaar aangebracht worden om een optimale houvast te creëren.


Gipsplaten bestellen

Wil je gipsplaten kopen? Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment. Gipsplaten online bestellen? Ook dat is mogelijk! Bij Bouwmaat zijn gipsplaten te koop in de vestiging en in de webshop. Gipsplaten bezorgen? Ook dat doet Bouwmaat! Bestel je voor meer dan €450,- excl. BTW? Dan worden gipsplaten gratis thuisbezorgd!