MDF platen kopen

MDF platen kopen? Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan MDF platen. MDF-platen zijn een veelzijdig en duurzaam materiaal dat tal van toepassingen biedt in de bouw- en interieurindustrie. Met de gemakkelijke bewerkingsmogelijkheden, gladde afwerking en stabiliteit zijn MDF-platen een populaire keuze voor professionals. Of het nu gaat om interieurafwerking, meubelbouw of bouwconstructies, MDF-platen bieden een uitstekende oplossing voor diverse projecten.

28 resultaten

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Wit Gegrond 2440x1220x18mm 70% PEFC

588822

121 Bezorgvoorraad info

€ 39,60 excl BTW

€ 33,66 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat 2440x1220x18mm 70% PEFC

556427

85 Bezorgvoorraad info

€ 25,90 excl BTW

€ 22,01 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Wit Gegrond 2440x1220x12mm 70% PEFC

588821

2 Bezorgvoorraad info

€ 30,89 excl BTW

€ 26,25 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Lakdraagfolie 2440x1220x18mm 70% PEFC

464848

30 Bezorgvoorraad info

€ 35,76 excl BTW

€ 30,39 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Wit Gegrond 2440x1220x9mm 70%PEFC

751764

37 Bezorgvoorraad info

€ 27,10 excl BTW

€ 23,03 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat 2440x1220x9mm 70% PEFC

556424

38 Bezorgvoorraad info

€ 15,33 excl BTW

€ 13,03 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat 2440x1220x12mm 70% PEFC

556425

44 Bezorgvoorraad info

€ 20,02 excl BTW

€ 17,01 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Wit Gegrond 2440x1220x15mm 70% PEFC

767761

35 Bezorgvoorraad info

€ 37,22 excl BTW

€ 31,63 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat 2440x1220x15mm 70% PEFC

760650

29 Bezorgvoorraad info

€ 23,54 excl BTW

€ 20,00 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Lakdraagfolie 2440x1220x9mm 70% PEFC

464988

22 Bezorgvoorraad info

€ 25,92 excl BTW

€ 22,03 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat 2440x1220x22mm 70% PEFC

310750

20 Bezorgvoorraad info

€ 35,32 excl BTW

€ 30,02 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Vochtwerend Wit Gegrond 2440x1220x18mm 70% PEFC

742581

4 Bezorgvoorraad info

€ 74,16 excl BTW

€ 63,03 v.a. 80 stuks

Wat zijn MDF-platen?

MDF staat voor Medium-Density Fiberboard, een veelgebruikt materiaal in de bouw- en interieurindustrie. MDF-platen worden vervaardigd door houtvezels te combineren met hars en vervolgens onder hoge druk te persen. Dit resulteert in een stevig en homogeen plaatmateriaal dat gemakkelijk te bewerken is.

Eigenschappen van MDF-platen

MDF-platen hebben verschillende eigenschappen waardoor dit type plaatmateriaal ideaal is voor diverse toepassingen:
 • Dichtheid:
  MDF heeft een uniforme dichtheid, wat betekent dat het geen knoesten of holle ruimtes bevat, in tegenstelling tot natuurlijk hout.
 • Gemakkelijk te bewerken:
  Door de homogene structuur kunnen MDF-platen gemakkelijk worden gezaagd, geboord, gefreesd en geschuurd, waardoor ze geschikt zijn voor maatwerkprojecten.
 • Afwerking:
  MDF heeft een glad oppervlak dat ideaal is voor schilderen, lamineren of fineer.
 • Stabiliteit:
  Vanwege de afwezigheid van knoesten of vezelrichting behouden MDF-platen hun vorm en structuur, zelfs bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen.

De voordelen van MDF platen

 • Gemakkelijk te zagen en te frezen.Het splintert niet tot nauwelijks.
 • Eenvoudig te behandelen dankzij de gladde oppervlakte.
 • Makkelijk materiaal om te verwerken.
 • Slijtvast.
 • Reageert niet op temperatuurverschillen.
Bij Bouwmaat zijn MDF platen of MDF board verkrijgbaar in verschillende afmetingen, diktes en afwerkingen. Je kunt MDF panelen ook eenvoudig online bestellen. Nadelen heeft MDF ook. MDF is niet watervast, maar er zijn wel MDF watervaste soorten. Het kan doorzakken bij te hoge en/of langdurige belasting. En een doorgezakte MDF plaat komt niet meer terug in vorm. Dit zijn nadelen om rekening mee te houden als je MDF platen wilt toepassen.

Toepassingen van MDF-platen

MDF-platen worden veel gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder:
 • Interieurafwerking:
  Vanwege het gladde oppervlak en de gemakkelijke afwerking zijn MDF-platen ideaal voor gebruik in kasten, meubels, en lambrisering.
 • Bouwconstructies:
  MDF wordt ook gebruikt in bouwconstructies waar een glad, stevig materiaal vereist is, zoals bijvoorbeeld bij interne verstevigingen of bekledingen.

Verschillende soorten MDF-platen

Er zijn verschillende varianten van MDF-platen beschikbaar, elk met specifieke eigenschappen en toepassingen.
 • Standaard MDF:
  Dit is de meest voorkomende variant, geschikt voor algemene toepassingen zoals interieurafwerking en meubelbouw.
 • Vochtbestendig MDF:
  Deze variant is behandeld met waterafstotende middelen en is daarom geschikt voor toepassingen in vochtige omgevingen, zoals badkamers en keukens. Vochtbestendig MDF is te herkennen aan de groenige kleur en wordt daarom ook wel groen MDF genoemd.
 • Brandvertragend MDF:
  Dit type MDF is behandeld met brandvertragende chemicaliën, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar brandveiligheid een prioriteit is, zoals in openbare gebouwen en commerciële ruimtes.
 • Gegrond MDF:
  Gegrond MDF is voorzien van een tweezijdige grondverf laag. Hierdoor is de plaat direct af te lakken. Deze variant wordt regelmatig verwerkt in binnenmeubilair en is ook leverbaar als vochtwerend plaatmateriaal.
 • Buigbaar MDF:
  Een dunne MDF plaat die, zoals de naam al impliceert, omgebogen kan worden. Om het MDF buigbaar te maken, zijn deze MDF platen voorzien van diepe groeven zodat ze zonder beschadigingen een golvende of cilindrische vorm kunnen aannemen. Buig MDF kan uitsluitend worden gebruikt op vochtvrije plaatsen.

Witte en zwarte MDF platen

Standaard MDF platen zijn bruin. Omdat de plaat poreus is en snel verf opzuigt is het belangrijk de plaat in de grondverf te zetten of voor te behandelen met een primer. Je kunt ook platen kopen die al gegrond zijn (witte plaat). Daarnaast verkoopt Bouwmaat ook platen in de kleur zwart. Deze platen zijn niet gelakt maar door en door gekleurd tijdens het productieproces.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

MDF wordt geprezen om zijn duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het materiaal wordt vervaardigd uit gerecyclede houtvezels en restafval uit de houtverwerkingsindustrie. Bovendien kan MDF aan het einde van zijn levensduur worden gerecycled, waardoor het een duurzame keuze is voor bouw- en interieurprojecten.

MDF bevestigen

MDF is te bevestigen door middel van schroeven, nagels, nieten en lijm. Haakse verbindingen kunnen in verstek met zwaluwstaart of deuvels worden gemaakt. Ga je schroeven dan hoef je niet voor te boren omdat het materiaal redelijk zacht is.

Zagen of frezen

Een MDF plaat is makkelijk te zagen of vrezen. MDF materiaal bestaat uit een grote hoeveelheid lijm en heeft een hoge dichtheid. Dit zorgt er wel voor dat er een hogere slijtage is in vergelijking met het zagen van hardhout. Een aantal tips voor het zagen van MDF:
 • Gebruik hardmetalen zaagbladen tegen slijtage
 • Gebruik zaagbladen met fijne tanden voor een strakke zaagsnede
 • Bij machinaal zagen: zaag niet te langzaam (verbranding) of te snel (ruwe zaagsnede)
MDF panelen zijn te zagen met zowel een handzaag als een cirkelzaag of decoupeerzaag.

Gefreesde MDF panelen

Ook kun je een bovenfrees gebruiken voor het profileren van een MDF paneel. Het grote voordeel van gefreesde MDF panelen: een groot aantal mogelijkheden en een resultaat dat glad is af te werken zonder al te veel schuurwerk. Het nadeel van gefreesde MDF panelen: scherpe hoeken en randen beschadigen snel en verf hecht niet goed op scherpe hoeken.

MDF afwerken

Voor een net afgewerkte plaat raden we je aan om de schroeven netjes weg te werken. Hiervoor kun je gebruik maken van plamuur. De plamuur breng je gemakkelijk aan met een plamuurmes op de schroefgaten. Als het droog is kun je de geplamuurde delen licht schuren om het overtollige plamuur te verwijderen.

Lakken of verven

Wil je MDF verven of lakken? Reinig en ontvet de plaat en zet de plaat eerst een paar keer in de grondverf. Je kunt ook voorbehandelen met een speciale primer. MDF is namelijk poreus en zuigt het verf sneller op dan een ander plaatmateriaal. Schilder vervolgens de plaat af met een lak voor hout naar wens.

Behangen

Wil jij behangen op MDF materiaal? Ook dat is mogelijk, maar let wel op dat je de MDF plank voorbehandeld om te zorgen dat de plank niet gaat opzwellen. Breng eerst een primer aan op het MDF hout en laat dit goed drogen. Breng vervolgens het behang aan. MDF hout is een zuigend materiaal, waardoor de lijm snel intrekt. Een goede primer is daarom van belang.

MDF platen online bestellen of kopen in de vestiging

Heb jij de MDF platen gevonden die je nodig hebt voor jouw klus? MDF platen bestellen kan eenvoudig online op Bouwmaat.nl. Uiteraard kun je ook terecht in een vestiging bij jou in de buurt voor het kopen van MDF platen. Heb je nog een vraag over MDF platen? Onze medewerkers staan voor je klaar voor het beantwoorden van al je vragen.