Verwarming en klimaat
Populair
Verwarming of ander producten voor klimaatbeheersing kopen? Dan ben je bij Bouwmaat aan het juiste adres. Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan radiatoren, vloerverwarming, cv-ketels en hr-ketels en nog veel meer.
Centrale verwarming
Een nog altijd veel gebruikte manier van verwarmen is centrale verwarming. Een cv-ketel op aardgas verwarmt water dat door leidingen wordt rondgepompt in huis. De warmteafgifte kan plaatsvinden via radiatoren, convectoren en vloer- of wandverwarming. Traditioneel verwarmen met aardgas wordt meer en meer ontmoedigd omdat aardgas schaarser wordt en naar duurzame oplossingen wordt gezocht. Het alternatief voor de cv-ketel op aardgas is een warmtepomp of een hybride systeem, waarbij de ketel en een warmtepomp samenwerken.
Verwarming met radiatoren
Op verschillende plekken in huis hangen radiatoren die warmte afgeven. Een radiator heeft als voordeel dat deze zeer duurzaam is; hij gaat een leven lang mee. Een nadeel is dat er wat meer ruimte nodig is voor de installatie. Er zijn immers meerdere radiatoren nodig om het hele huis te verwarmen. Er zijn gelukkig veel mogelijkheden in afmeting, vorm en kleur om zo de radiatoren af te stemmen op het interieur. Denk aan designradiatoren met een vlakke voorzijde (horizontaal en verticaal) of een handdoekradiator met afwijkende vorm of bijzondere kleur. We lichten een aantal radiatoren uit.
Compact-4 Plus
De Thermrad Compact-4 Plus is een klassieke paneelradiator, die wordt toegepast in situaties waarbij geen onderaansluiting gewenst is. Vanwege de 4 aansluitingen is de prijs buitengewoon gunstig. Deze serie is voorzien van een sierrooster en zijbekleding en is uitgevoerd met 4 aansluitingen 1/2”. De warmte doorlatende sierlijsten geven de radiator niet alleen een mooi uiterlijk, maar dekken bovendien de scherpe hoeken en bovenkant af. De radiatoren zijn door de beschermende omkasting altijd kindveilig en daardoor ook uitermate geschikt voor scholen en zorginstellingen.
Compact-4 Plateau
De vlakke design voorplaat zorgt er in combinatie met de strak afgewerkte sierlijst en zijpanelen voor dat de Thermrad Compact-4 Plateau naadloos aansluit in elk interieur. De warmte doorlatende sierlijsten geven de radiator niet alleen een mooi uiterlijk, maar dekken bovendien de scherpe hoeken en bovenkant af. Ben je op zoek naar een betaalbare paneelradiator met een luxe uitstraling? Dan is de Thermrad Compact-4 Plateau de beste keus. Elke radiator wordt compleet geleverd met L-consoles voor een snelle, onzichtbare wandmontage. De vlakke voorplaat is permanent bevestigd op de radiator. In geval van schade of renovatie, kan deze niet worden vervangen.
Super-8 Compact
De Thermrad Super-8 Compact heeft vele toepassingsmogelijkheden en is uitgevoerd met maar liefst 8 leiding aansluitingen. Hierdoor kan deze radiator in vrijwel elke situatie worden toegepast. De onder aansluitingen bieden optimaal installatiegemak en zorgen er tevens voor dat de CV-leidingen nagenoeg uit het zicht worden aangesloten. Bij gebruik van de midden-onder aansluitingen bevindt zich het hart van de aansluitingen altijd 66mm vanaf de wand. Hierdoor kunnen de leidingen alvast worden gelegd, zonder dat de exact maatvoering van de radiator bekend is. De Super-8 radiatoren zijn zeer geschikt voor nieuwe installaties, maar komen vanwege de vele aansluitmogelijkheden tevens goed tot hun recht bij uitbreiding of vervanging van bestaande radiatoren. Elke radiator wordt compleet geleverd met handige klikconsoles voor een snelle, veilige en onzichtbare wandmontage.
Super-8 Plateau
De Thermrad Super-8 Plateau is uitgevoerd met een luxe omkasting en een vlakke voorzijde. Net als de Super-8 Compact, heeft de Plateau uitvoering vele toepassingsmogelijkheden. Uitgevoerd met maar liefst acht leidingaansluitingen kan de radiator in vrijwel elke situatie worden toegepast. De onder aansluitingen bieden optimaal installatiegemak en zorgen er tevens voor dat de CV-leidingen nagenoeg uit het zicht worden aangesloten. Bij gebruik van de midden onder aansluitingen bevindt zich het hart van de aansluitingen altijd 66mm vanaf de wand. Hierdoor kunnen de leidingen alvast worden gelegd, zonder dat de exact maatvoering van de radiator bekend is. De Super-8 Plateau radiatoren zijn zeer geschikt voor nieuwe installaties, maar komen vanwege de vele aansluitmogelijkheden tevens goed tot hun recht bij uitbreiding of vervanging van bestaande radiatoren. Elke radiator wordt compleet geleverd met handige klikconsoles voor een snelle, veilige en onzichtbare wandmontage. De Plateau radiatoren hebben een vaste meerprijs ten opzichte van de gewone Super-8 radiatoren, maar er zijn geen extra installatiekosten. De vlakke voorplaat is op de radiator bevestigd met speciale clips en magneten. In geval van schade of renovatie, kan deze eenvoudig worden vervangen.
Verschillen tussen type 4 en type 8:
Levering inclusief | Type 4 | Type 8 |
4 zij-aansluitingen 1/2" | x | x |
Sierrooster en zijpanelen | x | x |
Ontluchter, aftapper en blindstop | x | x |
Aangelaste ophangstrippen | x | x |
Ophangbeugels (L-consoles) | x | |
Ophangbeugels (klikconsoles) | x | |
Bevestigingsmateriaal | x | x |
4 onderaansluitingen 3/4" euroconus, H.O.H. 50 mm | x | |
Losse thermostatische insert M30 x 1,5 | x |
Convectoren
Net als bij een paneelradiator stroomt er warm water door de convector. In een convector stroomt het warme water door een buis die is omgeven door lamellen. Dankzij de lamellen wordt het contactoppervlak met de omringende lucht vergroot. De warme lucht stijgt op en trekt koelere lucht langs de convector om op te warmen, de zogeheten convectiewarmte.
Vloer- of wandverwarming
Vloer- en wandverwarming moet tijdens de constructieve fase van de woningbouw of renovatie worden aangelegd. Deze manier van verwarming bestaat uit een netwerk van leidingen waardoor warm water stroomt. De warmte wordt geleid door de zandcementvloer of muur en vervolgens afgegeven aan de vloer of wand.
Elektrische verwarming
Binnen elektrische verwarming bestaan diverse mogelijkheden. Zo kun je elektrisch verwarmen met warmteafgifte door panelen, design en handdoekverwarming. Daarnaast bestaat er ook elektrische vloerverwarming.
Elektrische vloerverwarming
Ruimtes in huis of in de garage die niet continu gebruikt worden kunnen worden verwarmd met elektrische vloerverwarming. Er bestaan drie soorten elektrische vloerverwarming: met kabels, met matten en met foliesystemen. Welke soort het meest efficiënt is hangt af van de grootte van de ruimte, het type vloer en de gewenste snelheid van verwarming.
Infraroodverwarming
Zonder gas verwarmen is actueler dan ooit. Met infraroodpanelen is het mogelijk om je gehele woning te verwarmen zonder gas. Infrarood verwarming zet elektriciteit om in stralingswarmte. Een infraroodpaneel straalt aan alle zijden om zich heen en zorgt ervoor dat alle massa in de ruimte wordt opgewarmd. De warmte wordt direct afgegeven aan objecten en personen, in plaats van aan de lucht. Doordat de infraroodpanelen gericht verwarmen is deze manier van verwarmen erg efficiënt. De luchttemperatuur hoeft niet zo hoog te zijn om het door de gerichte warmte als prettig warm te ervaren. Bovendien gaat minder warmte verloren door opstijgende lucht.
Home Duo-S infraroodverwarming 325W
Het infraroodpaneel HOME DUO is zowel geschikt voor verwarming aan het plafond als aan de wand. De HOME DUO is een 20 mm vlakke infraroodverwarming, die zich kenmerkt door zijn gelijkmatige infraroodwarmte en esthetiek. Gemonteerd aan het plafond, in verlaagde plafonds of aan de wand, zijn de infraroodpanelen bij uitstek geschikt als hoofdofzoneverwarming. Bij inbouw in een verlaagd plafond is het infraroodpaneel volledig in het plafond geïntegreerd. Plafondmontage maakt een optimaal gebruik van de ruimte mogelijk en voorkomt bovendien beschadiging van het infraroodpaneel.
Specificaties:
- 230 V | 50/60 Hz | 16 A
- 325 Watt
- Verkeerswit RAL 9016
- Afmetingen 593 x 593 mm (H x B)
- Gewicht 4,2 kg
- Aansluitkabel 3 x 1,5 mm² met stekker 1 mtr
- IP 21
Installatie van infraroodpanelen
Infraroodpanelen zijn eenvoudig te installeren. Een gas- of waterleiding is niet nodig, een stopcontact of lichtpunt in de buurt is voldoende. Doordat de panelen voorzien zijn van een ophangsysteem kunnen ze gemakkelijk aan de muur of het plafond worden opgehangen. Daarbij moet rekening worden gehouden met het wegwerken van stroomdraden. De temperatuur van de panelen kan op afstand worden bediend met een thermostaat. Een afstandsbediening maakt het mogelijk om de panelen afzonderlijk meer of minder warmte te laten afgeven.
Styling van infrarood
Van alle soorten verwarming biedt infraroodverwarming veel keuze in styling. De panelen zijn in diverse materialen te verkrijgen; denk aan glas, keramiek of aluminium. Het is soms mogelijk om afbeeldingen of foto’s in de panelen te integreren voor een geheel eigen stijl. Ook een combinatie van infraroodverwarming in een spiegel is mogelijk: ideaal voor in de badkamer.
Handdoekradiator/ badkamerverwarming
In de meeste badkamers vind je tegenwoordig een handdoekradiator. Deze radiatoren zijn mooi om te zien en verwarmen de badkamer snel en comfortabel. Een handdoekradiator is vaak een design radiator vanwege de aandacht voor esthetiek. Er zijn uitvoeringen voor aansluiting op warm water, maar ook elektrische handdoekradiatoren behoren tot de mogelijkheden.
Een design radiator is vaak beschikbaar in verschillende kleuren. Zo is een zwarte handdoekradiator momenteel een veel gekozen kleur. Voor de vorm geldt ook dat er veel mogelijk is. Vaak zijn handdoekradiatoren hoog en smal, waarbinnen weer verschillende dimensies bestaan. Elektrische handdoekradiator “Plug & Play installatie” zijn aan te sluiten in elke nieuwbouw- of renovatiesituatie. Het enige vereiste is de aanwezigheid van een wandcontactdoos.
Lage temperatuurverwarming
Een centraal verwarmingssysteem verwarmt het water naar een temperatuur tussen de 60 en 80 graden. Dit is nodig om bij minder goed geïsoleerde huizen het warmteverlies te compenseren. Bij lage temperatuurverwarming (LTV) is de aanvoertemperatuur van het water tussen de 35 en 55 graden Celsius. In huizen die zeer goed zijn geïsoleerd is deze temperatuur voldoende om het huis comfortabel warm te krijgen, doordat er geen aanzienlijk warmteverlies is door tocht, muren en ramen.
Het oppervlak van de warmteafgifte moet bij lage temperatuurverwarming groot genoeg zijn. Vloer- of wandverwarming wordt daarom vaak gekozen bij LTV, maar ook warmteafgifte via gewone radiatoren is mogelijk. Er zijn radiatoren en convectoren verkrijgbaar die speciaal voor lage temperatuurverwarming gemaakt zijn en gecombineerd met een warmtepomp vaak ook nog passief kunnen koelen. Met een ruim assortiment energiezuinige radiatoren en convectoren bieden wij een oplossing voor elk verwarmingsvraagstuk. Deze zijn op bestelling leverbaar.
Warmtepomp zorgt voor hoogste rendement
Een warmtepomp biedt de meest energiezuinige manier van verwarming in combinatie met lage temperatuurverwarming. Om op een volledig elektrische warmtepomp over te stappen is lage temperatuurverwarming zelfs een randvoorwaarde.
Is lage temperatuurverwarming nog geen optie? Er bestaan ook warmtepompen die tot 70 graden kunnen verwarmen, waardoor er minder aanpassing aan het verwarmingssysteem nodig is. Ook een hybride warmtepomp levert een besparing op als het gaat om minder aardgas verbruiken. De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en werkt op stroom in plaats van aardgas.
Keuzehulp
Waar moet je opletten bij de keuze van een verwarming?
- Hoeveel vermogen is er nodig om de ruimte te verwarmen tot de juiste temperatuur, zie tabel
- Typenummers van radiatoren kan bijvoorbeeld 11 of 22 zijn. Het eerste getal geeft het aantal radiatorplaten aan het tweede getal het aantal convectoren
- Een radiator, met een hoog typenummer kan meer lucht tegelijk opwarmen
- Naarmate een radiator meer platen en convectoren heeft, is er meer verwarmde oppervlakte om de lucht op te warmen
Graden | Verbruik | |
Badkamer | 24℃ | 93W per m³ |
Woon-/studeerkamer | 22℃ | 85W per m³ |
Keuken | 20℃ | 77W per m³ |
Slaapkamer | 18℃ | 70W per m³ |