VD draad kopen: alle soorten installatiedraad

Wil je VD draad kopen? Dan ben je bij Bouwmaat aan het juiste adres. Voor het aanleggen van elektra mag VD installatiedraad uiteraard niet ontbreken. Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan VD draad van verschillende merken, in diverse formaten en lengtes en verkrijgbaar in meerdere kleuren. Zo heb je altijd het VD draad dat jij nodig hebt voor jouw klus!

21 resultaten

Q-Link Installatiebuis flexiplus slagvast Ø5/8 3x2.5mm2 grijs 20 m

576597

3 Bezorgvoorraad info

€ 42,54 excl BTW

Installatiedraad 2.5 mm². 100 m bruin

475235

13 Bezorgvoorraad info

€ 36,21 excl BTW

Installatiedraad 2.5 mm². 100 m blauw

475251

14 Bezorgvoorraad info

€ 36,21 excl BTW

Installatiedraad 2.5 mm². 100 m geel/groen

475286

10 Bezorgvoorraad info

€ 36,21 excl BTW

Nexans Profwire VDbox Installatiedraad 2,5 mm² blauw 100 m

557238

576 Bezorgvoorraad info

€ 35,18 excl BTW

Installatiedraad 1.5 mm². 100 m zwart

475219

8 Bezorgvoorraad info

€ 23,29 excl BTW

Nexans Profwire VDbox Installatiedraad 2,5 mm² bruin 100 m

557237

513 Bezorgvoorraad info

€ 35,18 excl BTW

Nexans Profwire VDbox Installatiedraad 1,5 mm² zwart 100 m

557236

398 Bezorgvoorraad info

€ 22,60 excl BTW

Installatiebuis flexiplus QL 20 m grijs

589419

3 Bezorgvoorraad info

€ 50,48 excl BTW

Nexans Profwire VDbox Installatiedraad 2,5 mm² geel/groen 100 m

557239

650 Bezorgvoorraad info

€ 35,18 excl BTW

Installatiedraad 4 x 20 m multi

600978

1 Bezorgvoorraad info

€ 60,31 excl BTW

Q-Link Installatiebuis flexiplus slagvast 5/8 3x2.5mm2 grijs 100m

708764

5 Bezorgvoorraad info

€ 179,60 excl BTW

Wil je VD draad kopen? Dan ben je bij Bouwmaat aan het juiste adres. Voor het aanleggen van elektra mag VD installatiedraad uiteraard niet ontbreken. Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan VD draad van verschillende merken, in diverse formaten en lengtes en verkrijgbaar in meerdere kleuren. Zo heb je altijd het VD draad dat jij nodig hebt voor jouw klus!

Wat is VD draad?

De betekenis van VD draad is vinyldraad. Het vinyl beschermt de koperen kern van VD draad. VD draad wordt ook wel installatiedraad of elektradraad genoemd. Maar waar wordt VD draad voor gebruikt? Vinyldraad wordt gebruikt voor het aanleggen van elektra en kan door een leiding of flexibele buis worden getrokken.

VD draad is soepel, los verkrijgbaar en verkrijgbaar in combinatiepakketten. Zowel de losse draden als een pakket zijn eenvoudig online te bestellen.

Verschillende merken

Wanneer je aan de slag gaat met elektra, dan wil je natuurlijk de beste kwaliteit kunnen leveren voor jouw klant. In het assortiment bij Bouwmaat vind je diverse A-merken VD installatiedraad.

 • Nexans
  Van het merk Nexans vind je zowel losse draden voor binnen als een YVMK buitenkabel in Nbox in ons assortiment.
 • Draka
  Het installatiedraad van Draka in de 'Octaboxen' beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen: waterbestendig karton, mechanisch sterk, uitstekend verwerkbaar en uitstekende elektrische eigenschappen.
 • Q-Link
  Van het merk Q-Link hebben wij zowel losse draden, combinatiepakketten als flexibele buizen inclusief draden.

Kleuren installatiedraad

VD draadInstallatiedraad is beschikbaar in verschillende kleuren. Bij Bouwmaat vind je VD draden per kleur of een combinatiepakket met alle kleuren. Iedere kleur draad heeft een eigen betekenis of functie. Onderstaand leggen wij je uit waar iedere kleur draad voor staat.

De standaard kleuren

 • Blauw (2,5 mm2):
  Het blauwe draad is het nuldraad.
 • Bruin (2,5 mm2):
  Het bruine draad is het fasedraad.
 • Geel/groen (2,5 mm2):
  Het geel/groene draad is het aardedraad.
 • Zwart (1,5 mm2):
  Het zwarte draad is het schakeldraad.

Overige kleuren

 • Zwart met witte streep:
  Zwart draad met witte streep is, net als zwart draad, ook schakeldraad, maar wordt vaak gebruikt als er bijvoorbeeld meerdere schakeldraden door één buis lopen.
 • Oranje:
  Oranje draad wordt ook wel koppeldraad genoemd. Dit type draad wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen waar het verplicht is om rookmelders aan elkaar te koppelen.

Oude situatie

Heb je een klus in een oud gebouw of in een oude woning? Dan is het mogelijk dat je andere kleuren VD draad tegen komt dan hierboven beschreven. Vroeger werden namelijk de volgende kleuren gebruikt:

 • Groen: Fasedraad
 • Rood: Nuldraad
 • Grijs: Aardedraad
 • Zwart: Schakeldraad

VD draad in flexbuis

Flexibele buizen

Een flexibele buis, ook wel flexbuis genoemd, is soepel en wordt vaak gebruikt bij het aanleggen van elektra. VD installatiedraad wordt door de flexbuizen getrokken. Uiteraard zijn er regels voor het gebruik van flexbuizen in combinatie met VD installatiedraden. Zo zit er een maximum aan het aantal draden dat door de buizen mogen lopen op basis van de diameter van de buizen.

In het assortiment bij Bouwmaat vind je verschillende soorten flexbuizen. Ben je op zoek naar een 3-, 4- en 5-aderige flexbuis? Bij Bouwmaat vind je het allemaal!

Merken

Ook van de flexbuizen vind je bij Bouwmaat verschillende merken. De merken flexbuizen in ons assortiment:

 • Pipelife
 • Q-Link

Bekijk ook alle andere elektrabuizen en hulpstukken.

Verschillende afmetingen

VD draad is er in verschillende maten en lengtes. Wij zetten alles wat je moet weten omtrent de maten en lengtes voor je op een rijtje.

Maat

Voor het gebruik van VD draad in huisinstallaties zijn er drie 'standaard' maten. Daarnaast is de maximale toelaatbare stroomsterkte ook afhankelijk van de doorsnede van het installatiedraad.

De drie gangbare maten op het gebied van elektradraad:

 • VD draad 1,5 mm2:
  De maat 1,5 mm2 wordt veel gebruikt voor het zwarte schakeldraad. Deze maat is veilig te gebruiken tot 10 A met smeltveiligheden of 16 A met installatieautomaat.
 • VD draad 2,5 mm2:
  Om contactdozen aan te kunnen sluiten heb je draad nodig met een doorsnede van 2,5 mm2. Deze maat is veilig te gebruiken tot 16 A met smeltveiligheden of 20 A met automaten.
 • VD draad 6 mm2:
  Ga je aan de slag met hogere vermogens als het aansluiten van bijvoorbeeld keukenapparatuur? Dan zijn de draden met een doorsnede van 6 mm2 geschikt. Deze maat is veilig te gebruiken tot 32 A met smeltveiligheden of 40 A met automaten.

Naast de bovenstaande gangbare maten heeft Bouwmaat ook VD draad met een doorsnee van 4 mm2.

Lengte: VD draad 100m

VD installatiedraad is er in diverse lengtes. Bij Bouwmaat vind je VD draad in de volgende lengtes:

 • 2,5 meter
 • 5 meter
 • 20 meter
 • 25 meter
 • 50 meter
 • 80 meter
 • 100 meter

Wil je VD draad korter maken? Dan kan dat door middel van speciale kniptangen, ook wel striptangen genoemd. In het assortiment bij Bouwmaat vind je striptangen van A-merken als Knipex, Milwaukee, Stanley, 7 Industries en Q-Link. Zo maak je een draad van 20 meter eenvoudig tot een draad van 10 meter.

Wat is de prijs?

VD draad kopen? Dan wil je natuurlijk naast de beste kwaliteit ook een prijs die goedkoop en reëel is. Bij Bouwmaat vind je VD installatiedraad van €4,53 excl. BTW (2,5 meter) tot €52,27 excl. BTW (combinatiepakket 4x50 meter) of €159,00 (flexibele installatiebuis 5-aderig 100 meter).

Daarnaast hebben we bij Bouwmaat iedere twee weken nieuwe aanbiedingen. Kijk hier of er een actie met installatiedraad is.

Handige materialen voor deze klus

Ga je aan de slag met VD draad? Dan kan het zijn dat je deze materialen ook nodig hebt:

Of bekijk alles in de categorie elektra.

Handige informatie bij deze klus

Ben je naast handige materialen ook op zoek naar extra informatie over bijvoorbeeld het aanleggen van elektra? Op Alles.bouwmaat.nl vind je diverse interessante artikelen over elektra.

Bekijk alle artikelen over elektra.

Installatiedraad kopen: online of in de vestiging

Installatiedraad kopen? In het assortiment van Bouwmaat vind je verschillende soorten installatiedraad of VD draad. Installatiedraad koop je eenvoudig online op Bouwmaat.nl of kom naar jouw Bouwmaat vestiging.

Ga jij aan de slag met een elektra klus en ben je er nog niet helemaal uit welke VD draden je nodig hebt voor het aanleggen van de elektra? Kom dan gerust langs in een van onze vestigingen bij jou in de buurt. Wij adviseren je graag!