Een bovenkast keuken bestellen in de juiste afmeting

De keuken wordt vaak gezien als het hart van de woonruimte. Daarom is het voor veel mensen een belangrijke beslissing waar zij goed over na denken. Voor welk type keuken kiest jouw klant? Wat voor soort kasten ziet jouw klant graag terug? Welk werkblad past het beste bij de wensen van jouw klant? Bouwmaat gaat graag dieper in op de keuze met betrekking tot de bovenkast van jouw keuken.

11 resultaten

Bribus Bovenbouwkast links 60x57 cm 1-deurs wit met 1 legplank FSC Mix 70%

599911

20 Bezorgvoorraad info

€ 89,44 excl BTW

Bribus Bovenkast links 60x71 cm 1-deurs met 2 legplanken FSC Mix 70%

599952

20 Bezorgvoorraad info

€ 98,06 excl BTW

Bribus Bovenbouwkast rechts 60x57 cm 1-deurs wit met 1 legplank FSC Mix 70%

599912

22 Bezorgvoorraad info

€ 89,44 excl BTW

Bribus Bovenkast rechts 60x71 cm 1-deurs met 2 legplanken FSC Mix 70%

599953

22 Bezorgvoorraad info

€ 98,06 excl BTW

Bribus Bovenbouwkast rechts 50x57 cm 1-deurs wit met 1 legplank FSC Mix 70%

599910

4 Bezorgvoorraad info

€ 81,62 excl BTW

Bribus Bovenbouwkast links 50x57 cm 1-deurs wit met 1 legplank FSC Mix 70%

599909

4 Bezorgvoorraad info

€ 81,62 excl BTW

Bribus Bovenkast links 50x71 cm 1-deurs met 2 legplanken FSC Mix 70%

599950

11 Bezorgvoorraad info

€ 94,87 excl BTW

Bribus Bovenbouwklepkast 60x32x35,7cm wit voor boven een afzuigkap FSC Mix 70%

599906

6 Bezorgvoorraad info

€ 84,67 excl BTW

Bribus Bovenkast links 30x57cm 1-deurs FSC Mix 70%

599942

€ 83,39 excl BTW

Bribus Bovenkast rechts 30x57cm 1-deurs FSC Mix 70%

599943

€ 83,39 excl BTW

Bribus Bovenkast rechts 50x71 cm 1-deurs met 2 legplanken FSC Mix 70%

599951

€ 94,87 excl BTW

De keuken wordt vaak gezien als het hart van de woonruimte. Daarom is het voor veel mensen een belangrijke beslissing waar zij goed over na denken. Voor welk type keuken kiest jouw klant? Wat voor soort kasten ziet jouw klant graag terug? Welk werkblad past het beste bij de wensen van jouw klant? Bouwmaat gaat graag dieper in op de keuze met betrekking tot de bovenkast van jouw keuken.


Bovenkast keukenAfmetingen bovenkast keuken

Om de juiste bovenkast voor de keuken van jouw klant te kiezen ben je vaak afhankelijk van de indeling van de keukenruimte. De afmetingen van de bovenkast voor de keuken is daarom een van je eerste uitgangspunten. Let goed op de hoogte, diepte en breedte. Wil de klant een bovenkast tot aan het plafond, of houd de klant de ruimte boven de keukenkast liever open? Dit zijn vragen die je de klant moet stellen voor de aanschaf van een bovenkast.

Uiteraard is het mogelijk om keukenkasten op maat te laten plaatsen, maar mocht je gebruik kunnen of willen maken van de standaardmaten, dan kun je de onderstaande afmetingen aanhouden. Dit is over het algemeen sneller én goedkoper omdat de kasten direct geplaatst kunnen worden.

Breedte

De afmeting in breedte kan uiteenlopen van:

 • 30 cm breed
 • 40 cm breed
 • 45 cm breed
 • 50 cm breed
 • 60 cm breed

Hoogte

De standaardafmeting voor hoogte betreft vaak:

 • 45 cm hoog
 • 70 cm hoog
 • 75 cm hoog
 • 90 cm hoog

Diepte

Wat diepte betreft zit je voor een ondiepe kast:

 • 30 cm diep

Soorten

Bovenkast keukendeuren zijn er in verschillende soorten, en zoals je eerder al las, maten. De keuze is vaak afhankelijk van persoonlijke smaak en een logische en praktische indeling.

Je kunt kiezen tussen een moderne keukenkast, een landelijke keukenkast, een industriële keukenkast of een combinatie van verschillende stijlen. Wat belangrijk is, is dat je de juiste bovenkast op de juiste plek hebt zitten. Bedenk eens hoe je onderstaande mogelijkheden kunt implementeren in de droomkeuken van jouw klant:

 • Bovenkast met klep
 • Bovenkast met schuifdeur
 • Hoge bovenkasten
 • Vitrine deur
 • Bovenkast met vouwklep

Dit zijn maar een aantal voorbeelden van de keuzes die jouw klant kan maken om de keuken de uitstraling te geven die bij de klant past en het gemak dat de klant ervan wil ervaren. Bedenk goed, hoe wil ik mijn klant de keuken indelen om het kookgemak te optimaliseren.

Glas

Tegenwoordig kun je vele kanten op als je ervoor kiest een nieuwe keuken te plaatsen of oude keuken op te knappen. De meest voor de hand liggende keuze is vaak om dichte deuren te plaatsen. Dit geeft een opgeruimd en rustige uitstraling. Maar heb je wel eens aan glazen deuren gedacht? Glazen deuren kunnen de keuken net dat speelse effect geven dat jouw klant zoekt. De glazen deuren hoeven niet doorzichtig te zijn, denk maar aan bijvoorbeeld melkglas. Melkglas past vaak goed in diverse soorten keukenstijlen.

Hout

Vaak worden houten keukenkasten gemaakt van houten vezelplaten met het FSC-keurmerk. Hout is makkelijk op maat te zagen en zo kun je makkelijk een bovenkast op maat laten maken. Daarbij blijft de kleur wit een populaire keuze. Hoogglans wit of een mat witte keuken met bijvoorbeeld een zwart graniet werkblad, een bruin gelamineerd werkblad, een houten werkblad, de combinaties zijn eindeloos en dan hebben we het nog niet eens over eventueel tegelwerk gehad. Ook tegelwerk kan elke keuken een chique, creatieve of juist rustige uitstraling geven om het geheel compleet te maken.

Hoekkast

Het plaatsen van een hoekkast is vaak een hele praktische beslissing. Je verliest op deze manier minder ruimte en creëert diepte. Maar het plaatsen van een keukenkast in een hoek zorgt ook voor een nette afwerking. Zo sla je twee vliegen in een klap. Ook deze kasten worden in verschillende soorten en maten aangeboden.

Open

Open kasten kom je doorgaans minder vaak tegen. Toch kan je hiermee enorm veel sfeer creëren. Een mooi servies, mooie glazen, een pannenset, je kan met een open kast keukenspullen goed tot hun recht laten komen. Je kunt ervoor kiezen alle bovenkasten open te laten, of je kiest bijvoorbeeld alleen voor die ene hoekkast.


Ophangsystemen

Bovenkasten moeten je juist ophangen. Het is maatwerk en moet stevigheid bieden voor gebruik. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wanneer je ervoor kiest apparatuur in de kast te plaatsen, deze hier niet voor geschikt is. Vaak houd je ook rekening met het demonteren van een kast, denk aan de scharnieren en boorgaten. Stel je besluit na een paar jaar de kast te willen verplaatsen, dan is het fijn als je geen nieuwe kast hoeft aan te schaffen. Het ophangen van een kast moet dus juist gebeuren.

Los van het plaatsen van de kasten zelf, kiezen veel mensen ervoor om gebruik te maken van ophangsystemen. Dit kan uit praktische overweging zijn, maar vaak ook vanuit sfeer en smaak.

Je vindt de volgende ophangsystemen:

 • Ophangrek
 • Wandrail
 • Wandrolhouder
 • Hakenlijst

Video: keukens op maat

Als vakman kies je soms voor een standaard oplossing bij een klus, omdat dit tijd bespaart en wellicht ook een financieel voordeel oplevert. Toch zijn er veel situaties waarin je maatwerk wil leveren. Bijvoorbeeld omdat de klant speciale wensen heeft, je zelf een gaaf project wil opleveren of omdat de bouwtechnische situatie hierom vraagt. Bouwmaat heeft hiervoor verschillende slimme maatwerkoplossingen waarmee je volledig op maat gemaakt vakwerk aflevert én ook nog eens veel tijdwinst boekt! In de onderstaande video alles over keukens op maat!